AQUATIC EXPLORERS

Aquatic Explorers is een kleine one-man duikschool in het zuiden van Nederland met een duidelijke missie. Een plaats waar cursisten niet alleen terecht kunnen voor het pasje, maar voornamelijk voor de vaardigheden en ervaring. Dit allemaal op het tempo waar jij als cursist je goed bij voelt.

Aquatic Explorers focust zich voornamelijk op de duikers die een vervolgstap willen zetten. Je kunt terecht voor verschillende workshops, padi cursussen en technisch duiken.

Ondanks de focus op vervolgopleidingen kun je natuurlijk ook leren duiken bij Aquatic Explorers. De open water opleiding wordt alleen gegeven op aanvraag en wordt geheel afgestemd op de cursist(en).

Aquatic Explorers beschikt niet over een eigen gebouw en is daarom flexibel qua locatie waar de cursussen en workshops plaatsvinden. Theorie wordt zoveel mogelijk aangeboden als een combinatie van zelfstudie en online meetings. Waar mogelijk, of wenselijk, wordt de zelfstudie aangevuld met klassikale lessen.

Locaties voor de open water duiken worden altijd bepaald in overleg met de cursist(en). Voorkeur gaat meestal uit naar Boschmolenplas, de Beldert of Vinkeveense plassen. Er is echter veel mogelijk mits de duiklocatie geschikt is om veilig en effectief les te geven. Vraag gerust naar de mogelijkheden!

de missie

Aquatic Explorers is begonnen vanuit een passie voor het duiken en lesgeven. Het delen van deze passie en het meenemen van anderen daarin is dan ook een belangrijke drijfveer.

Het doel is om voor iedere cursist een omgeving te creëren waarin het maximale resultaat bereikt kan worden. Uiteraard alles binnen de padi standaarden, maar geen “tick-the-box” opleidingen.

Leren is herhalen en verdiepen. Dit kost tijd en die tijd wordt zeker geboden bij Aquatic Explorers.

Drie kernwaarden vormen de basis voor alles wat we doen om succesvol te zijn in deze missie.

1 - de cursist centraal

Ongeacht welke cursus of workshop er georganiseerd wordt, het primaire doel bij Aquatic Explorers is altijd hetzelfde:

Iedere cursist op een veilige en plezierige manier de kennis/vaardigheden meester te laten maken.

Iedere cursist is anders en het is een utopie om te denken dat er voor een workshop/cursus een “one size fits all” oplossing bestaat.

Bij Aquatic Explorers worden workshops en cursussen daarom zoveel mogelijk vooraf afgestemd met de cursist(en).

Met andere woorden: de cursus wordt aangepast aan de cursisten en niet andersom (uiteraard binnen de geldende padi-standaarden). Planning en aanpak worden afgestemd op de voorkeuren/noden van de cursist(en).

2 - kwaliteit boven kwantiteit

De kwaliteit van iedere duikworkshop en cursus staat of valt met 2 belangrijke zaken: Tijd van de instructeur en tijd in het water. Aan beide geen gebrek bij Aquatic Explorers.

Tijdens workshops en cursussen wordt het aantal cursisten tot een minimum beperkt. Meestal 2 à 3 cursisten (tenzij jij meer buddies meeneemt). Hierdoor is er meer dan voldoende tijd voor iedere individuele cursist.

Door nadruk te leggen op een goede voorbereiding van kennis en vaardigheden is het mogelijk meer tijd onder water te besteden en deze ook effectiever te gebruiken. Er is veel meer ruimte voor extra oefenmomenten. Het goed eigen maken van vaardigheden vergt nu eenmaal herhalen, herhalen en nog eens herhalen.

Waar wenselijk of nodig, is er altijd ruimte voor extra persoonlijke begeleiding. Dit kan in de vorm van extra uitleg en beantwoorden van vragen tijdens de zelfstudie of 1-op-1 tijd in het water.

Bij Aquatic Explorers geloven we heilig in het principe dat de cursus uitdagender moet zijn dan de realiteit. Op deze manier weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan. Tijdens een cursus kun je namelijk in de veiligheid van gecontroleerde omstandigheden je eigen comfortzone ontdekken en vaardigheden verfijnen.

Aan het einde van iedere workshop of cursus heb jij het volste vertrouwen in je eigen vaardigheden. Je hebt misschien de cursus gekocht, maar het brevet verdiend.

3 - eerlijke prijs

Een eerlijke prijs werkt twee kanten op. Jij wilt een kwaliteit/prijs verhouding die past bij je wensen en ik wil een redelijke beloning voor de tijd die ik investeer in jou en waarde die ik voor jou creëer.

Door de manier waarop Aquatic Explorers georganiseerd is, zijn er weinig overheadkosten. Er is geen gebouw en ik heb een baan naast Aquatic Explorers. Hierdoor is het mogelijk de prijzen concurrerend te houden zonder grote hoeveelheden cursisten te moeten certificeren. Anders zijn de andere kernwaarden simpelweg niet te realiseren.

Uiteindelijk draait het om de waarde voor de cursist. Soms betekent dat een brevet waarmee je nieuwe leuke avonturen mag beleven. In dat geval is een (padi) cursus en internationaal erkend brevet de meest voor de hand liggende keuze

In andere gevallen voegt een erkend brevet echter weinig waarde toe. Het draait dan meer om het opdoen van ervaring en het verbeteren van vaardigheden om je plezier onderwater te vergroten, bijvoorbeeld ????. In zulke gevallen is het volgen van een workshop een betere optie. Er is meer ruimte om te focussen op jouw doelen en het bespaart op de certificeringskosten.

Jan Knols

Op het moment run ik Aquatic Explorers in mijn eentje. Waar nodig geholpen door divemasters of andere instructeurs. Naast mijn baan als duikinstructeur heb ik ook nog een (fulltime) baan als businessconsultant. Zelf ben ik gecertificeerd voor trimix en grotduiken. Ik vind het namelijk super belangrijk dat ik me ook als duiker blijf ontwikkelen naast mijn activiteiten als instructeur.

In 2012 heb ik leren duiken in het Oostvoornse meer in Nederland. Sinds die mooie dag in mei ben ik verslaafd. Mijn duikinstructeur was een bevriend collega en ik heb eerste hand mogen meemaken hoe een privécursus en een goede instructeur het verschil maken. In Nederland (leren) duiken wordt toch vaak ondergewaardeerd.

In 2015 heeft het lot me naar Australië gebracht en heb ik daar 2 jaar mogen wonen en werken. In Sydney heb ik mijn divemaster opleiding afgerond en ben ik een jaar als Divemaster actief geweest bij 2 duikscholen (PADI en SSI), om vervolgens mijn instructeurspapieren te halen. Met mijn instructeurspapieren op zak ben ik vervolgens 7 maanden gaan werken op een duikcharter in Port Douglas. Iedere dag duiken op het Great Barrier Reef is natuurlijk een droom die uitkomt.

Omdat ik het daarna toch weer wat dichter bij huis wilde gaan zoeken, ben ik in 2017 op Malta neergestreken. Daar heb ik de prachtige koraalriffen verruild voor minstens zulke indrukwekkende wrakken. De Um El-Faroud en Karwela zijn zeker aanraders!

Uiteindelijk ben ik in 2018 weer in Nederland gaan wonen. In het dagelijks leven ben ik toen gaan werken als consultant bij een klein bedrijf in Maastricht. Toch blijft het bij mij kriebelen om anderen te enthousiasmeren voor de prachtige duiksport en Aquatic Explorers was geboren!